Kutyavilág

Elérkeztünk ahhoz a cikkhez, amely miatt eredetileg elindultam a múltkor a Duna partján. A Nemzeti Színház környékén akartam néhány fotót készíteni

Például a színház előtti területen – melyet országos hírnévre szert tett színészeink és színésznőink szobrai díszítenek -, hogy közelebbről is megmutathassam a fejlécképünkön csak részben látható alakot:

Sinkovits Imre, mint Mózes

Az utam fő oka azonban nem az volt, hogy a szobrokat vagy a színházhoz vezető jelképes függönyt lefotózzam. Ami engem ezúttal érdekelt, a függönyön túl volt. Ha úgy tetszik, a “nézőtéren”.

függöny
Egy pillantás vissza, a függöny mögé

Amikor errefelé járunk, jó időben gyakran látunk a szobrok között és a függönyön túl szaladgáló, játszadozó gyermekeket. (A fenti fotókhoz sem volt könnyű olyan pillanatokat elkapnom, amikor épp senki sem lógott bele a képbe.) Érthető, mivel pár száz méterre a függönytől egy aprócska játszótér is van.

Nem sok értelme lenne a fűre lépést tiltó táblákat kihelyezni errefelé. Sem az apró örökmozgóktól, sem szüleiktől nem várhatná el senki sem egy ilyen szabály betartását. Nem is láttunk egyetlen ilyen táblát sem.

Másfajta táblák viszont vannak. További pár száz méterrel arrébb, ahol a Soroksári út felől be lehet jönni a játszótérhez és a színházhoz. Jöhettem volna errefelé is, de a jobb levegő és a szebb látvány miatt a némileg hosszabb folyóparti útvonalat választottam.

Kutyáknak tilos!
Ez a látvány fogadja azt, aki a Soroksári út felől jön.
Nagyon tilos!
Pár lépéssel beljebb pedig ez.

Szóval a fűre lépni nem tilos, kutyákat behozni viszont igen. Mármint ebből az irányból. Merthogy amarra, a színház környékén egyetlen olyan táblát sem látni, mint ezeken a képeken.

Itt is tilos! De csak idáig...
A Soroksári út felől jövet ez az utolsó, kutyákra vonatkozó tiltó tábla.

Még a játszótérnél sincs hasonló tábla, pedig leginkább annak látnánk értelmét. Úgy vettük észre, nincs is semmi hatásuk ezeknek a tábláknak. Ezen a szakaszon, a játszótér és a függöny közötti füves területen egyaránt szoktunk látni szabadon futkározó, egymással és/vagy gazdáikkal játszó kutyákat. Ritkábban a függöny mögött, a szobrok között is.

Ezzel a cikkel egyrészt azt kívánom jelezni, hogy megfigyeléseink szerint a tiltó táblák nem vezettek eredményre, másrészt meg akarom mutatni a tisztelt kutyatulajdonosoknak azt a fényképet, melyet ettől a helytől nem messze, az 51-es villamos Haller utcai és Vágóhíd utcai megállója között készítettem:

kutyafuttató

Kérlek, ha van kutyád, inkább ide hozd, ne a Nemzeti Színháznál futtasd! Köszönöm!